GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÇAĞRI
Girişimci olmak her insanın yapabileceği bir eylem değildir. Bazı gençler adeta doğuştan girişimci olarak yaratılmışlardır. Bu günlerde ülkemizde baş gösteren ekonomik sıkıntıların en önemli çaresinin genç girişimcilerimizin yeni alanlarda, teknoloji ve bilişimi en üst seviyede kullanacak yatırım aracılarını bulup fikirlerini hayata geçirerek üretime katkı yapmalarından geçtiğini düşünüyorum. Yani üretime katılmaları ve elbette yeni teknolojiler ve yöntemlerle cazip sektörlerde kendilerini geliştirmeleri gerekir. Hemen her sektörde teknolojik gelişmelerin, dijital dönüşümün baş döndürücü gelişmesine karşılık yeni fırsat alanları ortaya çıkmakta ve daha efektif kullanılabilecek ürünler üretmek mümkün hale gelmektedir.
Genç girişimcilerimizi herhangi bir firmada ücretli çalışmak yerine, kendi fikirlerini oluşturup, firmalarını kurarak yatırımlarını sabır ve metanetle hayata geçirmeye davet ediyoruz. Girişimler de bulunurken uyulması gerekli kurallardan en önemlisinin genç, eğitimli, iletişime açık, kendine öz güveni olan, çok iyi niteliklere sahip ve uyumlu bir ekibin oluşturulması gerektiği unutulmamalıdır. Gençlerimiz, Peygamber Efendimiz (AVS)’in rızkın onda dokuzu ticarettedir hadisini de rehber edinerek böyle hayırlı fikirlerin Allah’ın yardımı ile başarıya ulaşacağını akıldan çıkarmamalıdırlar. Said Nursi hazretleri şirketleşme ile ilgili olarak; üç kişinin bir araya gelerek bir ine yapması ile bireysel ine üretimi arasında üç ine ye bedel üçüyüz ine üretilebileceğini belirmektedir. Yani ekip olarak üretilecek ürün bireysel üretimden yaklaşık yüz kat daha fazla olacaktır. Teknolojinin pik yaptığı günümüzde bu üretim farkının çok daha büyük miktarda olacağı açıktır. Zaten günümüz şirketleşme süreci de bu mantıkla yürümektedir. Unutulmamalıdır ki hayatın hemen her alanında doğru ve etkili bir iletişim önemli olduğu gibi, girişimcilikte iletişim neredeyse her şeydir denilebilir.
Genç girişimcilerimizin yapacakları ilk iş; insanların ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilecek, hayatı kolaylaştıran, insan yaşam tarzının değişimine vesile olacak, önceki ürünlerden daha etkili ve hızlı sonuç veren yeni bir fikir bularak bu fikri projelendirmektir. Fikir oluştururken, tüm detaylar düşünülmeli ve her risk alanı hesaba katılarak doğru GZTF analizi yapılmalıdır. Oluşturulacak nitelikli ekiple benimsenen yenilikçi fikir üzerine mutabakata vardıktan sonra bu fikir hiç vakit geçirilmeden projeye dönüştürülmeleridir. Proje hazırlarken, daha somut veriler kullanılmalı ve tüm detayları barındıran bir iş planı oluşturulmalıdır. Bu iş planın da yapılacak işler detaylı şekilde anlatılmalı, finansman, girdiler, masraflar, üretilecek ürünler, ürünlerin pazarlanması, istihdam, iş bölümü ve zaman çizelgesi ve diğer gerekli olan tüm bilgiler detaylı ve anlaşılır bir şekilde projede belirtilmelidir.
Eksiksiz bir iş planı içeren somut proje oluştuktan sonra iletişim becerilerini kullanarak genç girişimcilerimiz, devletimizin çeşitli kurumları tarafından verilmekte olan destekleri araştırmalı ve projelerini söz konusu kuramlarla paylaşmalıdırlar. Üretime yönelik hibe destekleri veren kurumların başında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) gelmektedir. Yanı sıra Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB, TEKNOKENT gibi kurumlar da girişimcilere çeşitli finansman destekleri vermeye devam etmektedir. TKDK Şanlıurfa’da şimdiye kadar yaklaşık 540 adet projeye 430 milyon TL hibe desteği sağlamıştır. Genç girişimcilerimiz; süt üretim tesisleri, besi çiftliği, süt işleme tesisi, et işleme tesisi, meyve-sebze işleme, bitkisel üretim, arıcılık ve bal işleme ve paketleme, zanaatkârlık ve katma değerli ürünler, kırsal turizm, el sanatları, yerel ürünler ve yenilenebilir(güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, bio enerji) enerji konularında yeniliğe açık ve son teknolojileri kullanabilecek projeler ile TKDK’ya başvuruda bulunarak %50-70 arasında hibe desteğinden faydalanabilirler. Bir girişimci bireysel ya da bir şirket olarak başvuruda bulunabileceği gibi, çok ortaklı şirketler oluşturarak ekip olarak ta başvuruda bulunulabilir. Tüm genç girişimcilerimizi TKDK’nın 14 Ocak 2022 tarihinde çıktığı hibe programını inceleyerek yatırım planladıkları alanda, projeler hazırlayarak başvuruda bulunmaya davet ediyoruz.
Genç girişimcilere son olarak söylemek istediğim şey; un var, şeker var, yağ var lütfen gelin birlik olalım ve helvayı hep birlikte yapalım diyoruz. Böylece mevcut algının aksine hep birlikte adil ve dürüst bir ortaklığın ve de günün ihtiyaçlarına göre planlanan bir girişimin; bireysel çalışmadan daha fazla üretime sebep olduğunu da görme imkânımız olacaktır.
14.01.2022
Dr. Sadık YETİM
MER_DER Başkanı